16 maj 2022 | |||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||
![]()
|
Siła natury Zimą organizm potrzebuje silnego wsparcia. Zanim sięgniemy po leki, wypróbujmy domowe kuracje wzmacniające nasz układ odpornościowy. Natura potrafi stawić czoła najgroźniejszym bakteriom i wirusom. 1. Kwiat lipy
Zawiera liczne flawonoidy, garbniki, olejek eteryczny, kwasy organiczne oraz witaminę C i PP. Stosuje się go przy przeziębieniach, grypie, zaflegmieniu, kaszlu, anginie, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli oraz gorączce. Ma też działanie napotne. KURACJA: herbatka z kwiatu lipy – 2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Podawać dzieciom kilka razy dziennie ciepły lub (przy wysokiej gorączce) letni napój. Można dodać do niej miód, sok z pigwy lub sok malinowy. 2. Echinacea (jeżówka purpurowa) Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wzmacniające. Stosowana jest również jako naturalny stymulator układu immunologicznego. KURACJA: preparaty z jeżówki stosuje się zazwyczaj przez okres 4 tygodni, po nich następuje tydzień przerwy i 4-tygodniowy cykl powtarzamy od początku. Zalecana dawka to 30 kropli toniku lub kapsułka (500 mg) dwa razy dziennie. Echinacei nie powinno się stosować stale, bowiem organizm przyzwyczaja się do niej i preparat przestaje działać. Maksymalny czas trwania kuracji to 8 tygodni. Kurację echinaceą uzupełniamy dietą – zmniejszamy ilość pokarmów zawierających białko, tłuszcze zwierzęce i węglowodany na rzecz świeżych owoców i warzyw. Jeśli często „łapiemy” przeziębienia, ograniczmy spożycie produktów mlecznych. 3. Traganek błoniasty (astralagus) Uznawany jest za jeden z najskuteczniejszych naturalnych leków wspomagających odporność. Niektórzy uważają nawet, że pod tym względem przewyższa osławiony żeń-szeń. KURACJA: garstkę świeżych ziół zalewamy gorącą, ale nie gotującą się wodą. Napar pijemy 3 razy dziennie. 4. Gorzknik kanadyjski (goldenseal) Zioło to wykorzystywane jest bardzo chętnie przez Indian Ameryki Północnej, a stosuje się je w stanach osłabienia organizmu. KURACJA: profilaktycznie należy przyjmować płynny ekstrakt z gorzknika lub tabletki przynajmniej 1–2 razy w tygodniu. Gdy czujemy, że zbliża się przeziębienie, możemy zastosować gorzknik w większej dawce (najlepiej po konsultacji z farmaceutą). 5. Kwiat czarnego bzu i krwawnik pospolity Oba zioła wspomagają działanie mechanizmów odpornościowych organizmu, a także pomagają w usuwaniu toksyn. KURACJA: Aby złagodzić objawy przeziębienia, pijmy 3 filiżanki naparu z kwiatu czarnego bzu dziennie albo 2–4 g ekstraktu z krwawnika pospolitego raz dziennie. 6. Miód Zawarte w miodzie składniki skutecznie hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Aby w pełni wykorzystać dobroczynne działanie miodu, należy pamiętać o tym, że w temperaturze powyżej 40 st. C traci on swoje właściwości lecznicze. KURACJA: przed posiłkami (3 razy dziennie) pijmy szklankę ciepłej wody z miodem (2–3 łyżeczki). Po miesiącu zróbmy 30-dniową przerwę i powtórzmy kurację. W podobny sposób działają również inne produkty pszczele, takie jak propolis, mleczko pszczele czy pyłek kwiatowy. Pamiętajmy jednak, że miód można przedawkować! U niektórych osób wywołuje on reakcje alergiczne. 7. Tymianek Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Zaleca się go w przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych. KURACJA: 2 łyżeczki tymianku zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Osłodzić miodem, dodać do smaku cynamon. Pić 3–4 razy dziennie. 8. Pigwa Wzmacnia organizm, dlatego zaleca się podawać ją po długotrwałej chorobie. Ma też właściwości regnerujące, a dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga leczenie przeziębień.U dzieci – wzmaga apetyt. KURACJA: świeży sok z pigwy zmieszać w równych proporcjach z miodem i zażywać po 1 łyżeczce do herbaty 3 razy dziennie. Pigwę można też pokroić na cieniutkie plasterki, zasypać cukrem i dodawać do herbaty zamiast cytryny. 9. Buraki Mówi się o nich, że są kopalnią witamin. Skutecznie wzmacniają odporność organizmu oraz oczyszczają go z toksyn. KURACJA: regularnie pijmy sok wyciśnięty z 2–3 pomarańczy i jednego buraka,osłodzony do smaku miodem. Szklanka takiego napoju to prawdziwa bomba witaminowa! 10. Aloes Ma działanie oczyszczające i odtruwające organizm,właściwości bakteriobójcze i antyzapalne,przeciwdziała też osadzaniu się kamieni nerkowych. Jest wyjątkowo bogatym źródłem białek występujących w postaci aminokwasów, witamin oraz biopierwiastków takich jak potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka czy żelazo. KURACJA: ponieważ aloes działa na cały organizm i ma właściwości immunostymulujące oraz ogólnie wzmacniające, warto sporządzić wino aloesowe (50 g miazgi z liści na pół litra czerwonego wina) lub miód aloesowy (100 g miazgi z liści na 200 g miodu) i dodawać je do codziennej diety. Wino aloesowe w pierwszym tygodniu pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty, w następnych 3–4 tygodniach – 3 razy dziennie po łyżce stołowej, w dalszych 3–4 tygodniach – 3 razy dziennie po łyżeczce do herbaty, zawsze na godzinę przed jedzeniem. Wino pijemy przez 2–3 miesiące, po czym przerywamy kurację, by do niej powrócić po 1–2 tygodniach. Miód aloesowy należy przyjmować 2 razy dziennie: rano na godzinę przed śniadaniem oraz po południu na godzinę przed obiadem po 1 łyżeczce. Aloes można też przyjmować w postaci tabletek. 11. Czosnek Zyskał miano naturalnego antybiotyku. Jest skuteczny nie tylko w całości, ale także w formie olejku eterycznego. KURACJA: można go stosować jako dodatek do potraw (pamiętaj jednak, że wysoka temperatura pozbawia czosnek jego właściwości) albo w postaci tabletek czy kapsułek (unika się wtedy nieprzyjemnego zapachu). Uwaga! Czosnek jest ciężkostrawny i obciąża wątrobę. 12. Acerola (dzika wiśnia) Należy ona do owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C. Już 1g (1/2 płaskiej łyżeczki) sproszkowanego, osuszonego i zmielonego owocu wiśni Acerola, dostarcza organizmowi 225 mg naturalnej witaminy C. To równowartość aż 6 cytryn! Dodatkowo wiśnia Acerola w przeciwieństwie do syntetycznej witaminy C, zawiera bioflawonoidy, które wzmacniają działanie naturalnej witaminy C nawet do 20 razy. KURACJA: 1 tabletka dziennie do rozgryzania (kuracja 30-dniowa do powtórzenia kilka razy w roku). 13. Cebula Zawiera siarkę, miedź, cynk, żelazo, mnóstwo witamin – m.in. C, A, B2 czy PP oraz związków bakteriobójczych. Podobno obniża też poziom cholesterolu we krwi. KURACJA: syrop z cebuli: 2 duże cebule obrać, pokroić w plasterki, warstwami układać w słoiku, przesypując cukrem (lub miodem).Po kilku godzinach syrop można zlać do buteleczki. Podawać kilka razy dziennie łyżeczkę od herbaty. Syrop można przechowywać w lodówce kilka dni. 14. Rumianek Jest wysoce antyseptyczny i działa bakteriobójczo. Herbatka oraz inhalacje rumiankowe pomagają w obniżeniu gorączki i mogą być podawane w czasie grypy, przeziębienia, bólu gardła i kaszlu. KURACJA: dwie torebki rumianku zaparzyć w litrze wody. Inhalację robić około 10 minut (dzieci 5 minut – wcześniej nieco napar przestudzić). <<<POWRÓT |
|
|||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||
|