CZYM JEST BŁONNIK I JEGO
ROLA W ŻYWIENIU

Błonnikiem pokarmowym nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie
trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to
mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy,
pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI BŁONNIKA
Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących
hemoroidom. Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie
niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa
objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Ułatwia
to regularne wypróżnianie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego
pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa
zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu.
Pomaga w walce z otyłością: Błonnik wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając
moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Wykorzystywany jest jako
substancja niskoenergetyczna, która pęcznieje w żołądku, powodują uczucie
sytości. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu
dłużej odczuwamy nasycenie. Wprowadzając błonnik do diety należy czerpać go
przede wszystkim z produktów naturalnych (pieczywo razowe, kasze, otręby,
warzywa i owoce), które niewątpliwie urozmaicą nasz jadłospis, a dopiero
później z różnego rodzaju suplementów.
Stabilizuje stężenie glukozy we krwi: Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu
glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w
utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich:
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny,
kwasy żółciowe, metale ciężkie a nawet substancje rakotwórcze.
Dzięki wprowadzeniu do codziennej diety błonnika możemy
uniknąć ponadto takich schorzeń jak:
-> uchyłkowatość jelit
-> przepuklina rozworu przełykowego przepony
-> guzki krwawnicze odbytu
CZY WIESZ, ŻE...
Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np.
doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie
cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między posiłkiem a
podaniem lekarstwa.
Połykanie dużych ilości tabletek lub kapsułek zawierających błonnik może być
niebezpieczne. Po zbyt małym nasyceniu wodą zwiększają one swą objętość i mogą
utkwić w gardle lub w jelitach.
Rozpuszczalne składniki błonnika mogą ograniczać wchłanianie składników
pokarmowych takich jak:
żelazo, cynk i
wapń.
Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości
wody, stolec będzie twardy i gęsty, może też powodować zaparcia. Aby
maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminacją produktów ubocznych
przemiany materii, powinno dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie.
Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle
brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty
zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.
POWRÓT>>>
|