20 styczeń 2021 | |||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||
![]()
|
Chcesz ćwiczyć – nie zapomnij o jedzeniu By móc trenować, nasz organizm potrzebuje siły. Dostarczamy mu jej wraz z posiłkami. Wydaje się to oczywistością. Problem leży tylko we właściwym zbilansowaniu dań, dostosowaniu do zapotrzebowania energetycznego, spożywaniu we właściwych momentach i doborze odpowiednich składników. Przede wszystkim posiłki nie powinny obciążać nadmiernie żołądka. Powinny być lekko strawne i nie zalegać długo w żołądku. Nie powinny być też objętościowo duże. Warto ograniczyć warzywa i przyprawy, które wzdymają żołądek, tzn. fasola, groch, soczewica, kapusta, cebula, czosnek, produkty smażone, przyprawy – ocet, pieprz, curry, papryka, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, gałka muszkatołowa czy musztarda. Nie należy również ćwiczyć z pustym żołądkiem – wtedy trening nie będzie efektywny i cały wysiłek na noc. Odstęp pomiędzy posiłkiem a ćwiczeniami powinien wynosić co najmniej dwie godziny, aby jedzenie zostało przetrawione. Inaczej mogą nas dopaść bóle brzucha, kolki, a nawet wymioty. Gdy nie możemy zjeść – można wypić napój węglowodanowy, który szybko się wchłonie i dostarczy energii. Od razu po treningu również nie powinniśmy jeść. Jeśli ćwiczenia były intensywne, powinniśmy odczekać minimum godzinę, przy mniejszym wysiłku – chociaż pół. Przy intensywnych treningach, szczególnie przy rzeźbieniu mięśni, warto zadbać o odpowiednią wartość białka w diecie. Jeśli odpowiednia jego ilość zostanie dostarczona wraz z pożywieniem, wtedy energia nie będzie czerpana z białka ustrojowego i tkanki mięśniowej. Źródła białka: jajka, manelko i jego przetwory, chude mięso, ryby. Potrawy powinny być lekkie, więc najlepiej unikać ich smażenia. Wskazane jest gotowanie na parze i duszenie. Oleje roślinne najlepiej dodawać do surówek, a do smarowania można używać masła lub margaryny. Przy treningach sprawdzają się produkty pełnoziarniste, bogate w węglowodany złożone, które wolno się wchłaniają i długo dostarczają energii. Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych. Trzeba tylko być ostrożnym w stosunku do gruszek i śliwek, ponieważ mogą powodować wzdęcia. Gdy ćwiczymy, wypacamy duże ilości wody i elektrolitów. By je uzupełnić należy pić, choć nie koniecznie muszą to być napoje gazowane lub bardzo zimne. Najlepiej popijać małymi łykami przed, w trakcie i po wysiłku. Pamiętajmy również, że zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu jest zalezne od jego aktywności. Jeśli ćwiczymy dużo i intensywnie, będzie ono większe, niż w przypadku, gdy wysiłek jest stosunkowo mały. Źródło: abczdrowie.pl |
|
|||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||
|