|
Polecamy:
|
|
|
|
|
|
|
|
Natura: Głóg, Przyjaciel Serca

Czerwone owoce głogu i jego delikatne kwiatki mają niezwykłe właściwości lecznicze.
Autor: Weronika Różyłło
Ta niepozorna roślina rośnie w Polsce prawie na każdym kroku. Jest na obrzeżach lasów i parków oraz w ogrodach. Zwykle dostrzegamy głównie urodę krzewów głogu. Jego gałązki zdobią jesienne ikebany i świąteczne kompozycje z suszonych kwiatów. Krzewy lub małe drzewka obsypane czerwonymi owocami i schłodzone mrozem to malowniczy element polskiego krajobrazu.
Wspaniałe owoce Głóg należy do rodziny różowatych. Może występować w formie ciernistego krzewu lub niewysokiego drzewa. Dziś istnieje już ponad 200 gatunków tej rośliny. I wciąż powstają nowe odmiany, gdyż głogi bardzo łatwo się ze sobą krzyżują. W Polsce popularne są: głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy i głóg pośredni. W ogrodach można spotkać jeszcze głóg szkarłatny, głóg owłosiony i głóg wielkoowocowy. Kwitnie malutkimi, białymi lub różowymi kwiatuszkami, zebranymi w kwiatostany. Jego czerwone owoce są przysmakiem ptaków i ludzi. Do spożycia nadają się owoce większości gatunków.W starych polskich książkach kucharskich można znaleźć przepisy na syropy, nalewki i konfitury z owoców głogu. Niektórzy przygotowują je na ostro, jako dodatek do dań mięsnych. Suszone owoce głogu dodaje się do wyrobów garmażeryjnych, wędlin, pasztetów i kiełbas. Są także stałym składnikiem suszonych mieszanek herbacianych.
Czerwony jak serce W niepozornym krzewie głogu kryje się najprawdziwsza apteka. Medycyna ludowa od wielu lat stosuje go jako jeden z podstawowych surowców roślinnych. Dawniej, na wsiach z głogu wyrabiano rozmaite wina, nalewki i napary. Dziś surowcem leczniczym są w pełni dojrzałe owoce oraz kwiatostany, z których pozyskuje się wyciągi, stanowiące bogactwo polifenoli. Najważniejszym składnikiem głogowych polifenoli są tzw. flawonoidy reprezentowane przede wszystkim przez witeksynę, izowiteksynę, orientynę i apigeninę. Warto dodać, że te antyoksydanty występują w preparatach głogowych w postaci unikalnych form i połączeń, co sprawia, iż ich działanie lecznicze jest niezwyklesilne. Zawarte w głogu katechiny są reprezentowane głównie przez, odkrytą już w latach 70. przez naukowców z Warszawskiej Akademii Medycznej, procjanidynę. Substancja ta wspomaga działanie flawonoidów. Bogactwo substancji w wyciągach z głogu oddziałuje głównie na układ krwionośny. Pierwszoplanową rolę w utrzymywaniu serca w zdrowiu pełnią flawonoidy. Wzmacniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Dzięki temu przeciwdziałają osadzaniu się na gładzi tętnic blaszek miażdżycowych. Ponadto wykazują działanie antyagregacyjne i skutecznie przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów – głównego winowajcy zawałów serca. Flawonoidy mają zdolność rozkurczania mięśni gładkich naczyń krwionośnych, co prowadzi do poszerzenia ich światła i ułatwienia przepływu utlenionej krwi do mięśnia sercowego. Sercu jest wtedy znacznie lżej, wysiłek potrzebny do tłoczenia krwi staje się mniejszy i normalizuje się ciśnienie. Flawonoidy są też silnymi przeciwutleniaczami i zapobiegają powstawaniu toksycznych wolnych rodników. Przeciwdziałają utlenianiu cholesterolu i jego osadzaniu się na komórkach tętnic. Wspomagają rekonwalescencję po przebytych zawałach – wzmacniają uszkodzony mięsień sercowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia następnego zawału. Ciekawe jest też, że ekstrakt z głogu działa tonująco, łagodzi bodźce zaburzające krążenie krwi, tłumi podniecenie i nerwowość.
>>POWRÓT<<<
|
|
|
|